maanantai 15. joulukuuta 2014

Ryppyreunasia

En tiiä mahdettiinko jo kumotakin se päättäjien nimisuoja-päätös, ettei karjalanpiirakoita voi sanoo karjalanpiirakoiks ellei niitä o leivottu Pohjois- tai Etelä-Karjalassa. Noh, en tiiä voiko näitä meen rävellys ryppyreunasia hyvällä tahdollakaa sanoo karjalanpiirakoiks, mutta tulipa tehtyä.

Milla oli tehny piirakoita ja neuvo miten se onnistuu. Ja siitäkös minä sitte tohkeisani innostuun, ja ku pahaa aavistamaton ukkokulta tuli kotiin, nii mullahan oli jo riisipuurot jäähtymässä ja tarveaineet levitettynä ympäri keittiöö. Mies teki taikinan ja kauli piirakat, mä levittelin täytteen ja rypyttelin reunat. (sen o näkösiäki) :D

Hämmentävintä o se, että näistähä tuli iha hyviä! Kumpikaa ei oltu koskaa aiemmi tämmössiä tehty.







Karjalanpiirakoiden resepti

Riisipuuroa ohjeen mukaan valmistettuna (1 litraan maitoa)
2,5 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
4 dl ruisjauhoja
2,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä

50 g voita


Valmista puuro ja anna jäähtyä. Sekoita veteen suola ja osa jauhoista. Lisää  öljy ja lput jauhoista. Jos taikina tuntuu kovin vetelältä, voi vehnäjauhoja lisätä hieman.

Tee taikinasta pötkylä ja leikkaa siitä viipaleita. Kauli viipaleet ohuiksi letuiksi piirakkapulikan ja ruisjauhojen avulla. Kaulitessa voi käyttää reilusti ruisjauhoja jos taikina jää kiinni pöytään, ne tuovat myös lisää rapeutta kuoreen.

Levitä kuoriin riisipuuroa niin, että reunoille jää sentin verran puurotonta aluetta. Rypytä piirakka. Paista 300 asteessa uunin ylimmällä tasolla 15-20 minuuttia, kunnes puuro on hieman ruskistunut.

Laita kylmälle paistinpannulle 50g voita, 0,5 dl vettä ja ripaus suolaa. Anna kiehahtaa. Uita piirakat pannulla molemmin puolin heti uunista oottamisen jälkeen. Laita jäähtymään.


Muutamia vinkkejä;

Kaulitut kuoret kuivettuvat kohtalaisen nopeasti, joten ne kannattaa peittää odotusajaksi. Aloita piirakoiden täyttäminen siitä kuoresta, jonka kaulit ensimmäiseksi.

Puuron voi levittää veitsen tai vaikka lusikan avulla, mutta puuron joukkoon kannattaa rikkoa yksi kananmuna, se auttaa ettei puuro tartu veitseen kiinni, on helpompi levittää.

Piirakat voi pannulla käyttämisen sijaan voidella voisulalla.

Jos haluat piirakoista pehmeitä, peitä ne liinalla voissa uittamisen jälkeen. Jos haluat rapeita piirakoita, älä peitä niitä.


Askarreltiin vielä lisäksi munavoita, ja täytyy kyllä kehua, että hyviä piirakoita tuli. Kuuman kaakaon kanssa maisteltiin tyytyväisinä. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti