sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Suolalyhty


Törmäsin tämmösseen suolalyhtyyn internetin ihmeellisessä maailmassa, (facebookissa) ja aattelin et tää vois olla semmoi mistä mäki tykkäisin.

Elikkäs, tarvitaa joku lasinen astia, (kapeahko ja korkee o parempi ku levee ja matala)
karkeaa merisuolaa, (joku kyl sano normaalin suolanki käyvän, en tiedä, kokeilin tota karkeeta merisuolaa vaan. En tiiä oisko se sit joteki nopeempi tässä prosessissa...)
ja sit vielä tarvii pikkusen keitettyä vettä.

Astian koosta ja mallista riippuen pohjalle joku 2-4 cm sitä merisuolaa. Mä laitin tohon suunnillee 2 cm, lasimaljan pohja on n.7cm halkasijaltaa, ja tohon matalimpaan kohtaan yläreunaan on n.18cm. Tuommone kaareva malliltaa, hiukan hankala mittailla, mut en ny usko et se o näissä jutuissa nii justiisa, kokeilemalla näkee mitä sattuu tulee. :D




Sitte kaadoin sitä keitettyä vettä suolan päälle, nii että se just peitty. Plojahti hiuka reilusti, ja aattelinki et pitäskö valuttaa osa vedestä pois, mut aattelin et kai se siitä haihtuu nii annoin olla.
Tuonne päälle sitte tuikkukynttilä palamaan, niin suola alkaa kiteytyä ja nousta reunoja pitkin lasia ylös. Lämpö siis nopeuttaa prosessia, ja niinpä mä nostin ton pötin mein leivinuunin päälle lämmittelemään. (Joku kerto laittaneensa löylyttelyjen jälkeen saunan lauteille ottaan vähä jälkilämpöö.) :) Mikä vaa lämmin paikka varmaa nopeuttaa kiteytymistä, mutta ihan se tuikkukynttiläkin vaikuttaa, hitaammin vaan.




Tämä oli seuraavan aamun näkymä. Ja siis en ollu lainkaa polttanu siellä mitään tuikkukynttilää, kokeilin vaan tota kynttilää, et mite mahtuu ja miltä näyttää. Pelkkä uunin lämpö sai sen suolan noin innostuneesti kiteytymään.




Nyt kaks päivää myöhemmin näkymät on tämmösset. Hiukan lisää noussu ja jotenkin tiiviimmin menny noi reunat, ei näy enää nii paljo selkeitä välejä.




Kaikki vesi oli haihtunu, kiehutin hiukan lisää ja ripottelin tavallista suolaa pari teelusikallista pinnalle. Ja nyt laitin tuikkukynttilän palamaan ja tuomaan myös sitä lämpöö tuohon lyhtyyn, katotaan mten se suolan kiteytyminen siinä edistyy.





Aika kivan näkönen kyllä, vois vaikka laittaa ulos terassille pöydälle. Mutta lämmitelköön nyt rauhassa vielä täällä sisätiloissa, saa kasvatella kiteitään. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti